24 Aralık 2012 Pazartesi

MIM Mim,mim,mim !






Sevgili 2013 aşağıdaki liste senin için lütfen gelirken bana bunları getirir misin:)
 Sevgili 2013, hiç bir sey getirmeden önce, bu sözlerimi, benim için,  yüceler yucesi Allah’ima ilet lutfen :
Simdiye kadar, her yil, bana  verdigi her sey için : zerrecik nokta kadar ,butun lutuflarina ve niymetlerine, bir bir tesekurlerimi  ve sukranlarimi iletmeni istiyorum.Ve unutma ki her istedigimi sadece ve sadece ondan istiyorum !
Sevgili 2013, Rabbimin, bana vermis olddugu tum mutluluk kirintilarindan, nasiplenmiyenlerede,en azindan, birer miktar tadtirma imkani saglamasini istiyorum...bilhassa kotu insanlarin,mutlulugu, hayli hayli tadmasini istiyorum, : boylelikle ,onlarda da kotuluk lekesi  kalmicagini umuyorum .
Sevgili 2013, kiyametin 2012 de kopucagini haberliyen kapitalistlerin, kendi kiyametlerinin kopmasini diliyorum.Insallah artik onlarin sonu gelmistir, ve nihayet dunya onlarin sömurgesinden kurtulur.Ve  nihayetinde, insanlar arasinda bir baris saglanma imkani bulunur.
Sevgili 2013,gelirken ,lutfen Allah’tan dunya insanlarina biraz,deyil ! fazla fazla  vicdan getir ki artik su Afrika milletleri açliktan sefaletten kurtulsun. Dunyada  tum aç yatan çoçuklar nihayetinde bir doysunlar !!!
Sevgili 2013, Allah’tan seytani, dunyada,  artik ,etkisiz hale getiricek bir imkan vermesini istiyorum.
Sevgili 2013 gelirken lutfen ama lutfen seytanin hilesini hapsedicek oyle bir anahtar getirki asla kimse onu, hapsoldugu yerden , kurtaramasin ! Taki kibrinden, nefretin ve hilesinden vazgeçesiye kadar.
Sevgili 2013,Dunya’ya  bol bol baris ve sevgi getir ki, damla damla yagan sevgi yagmuru ,insanlarin yureginde baris tomurcuklari filizlendirsin !
Sevgili 2013,gelirken yaninda adaleti lutfen ama lutfen  unutma,dunyanin ona çoook ihtiyaci var !  bilhassa kadinlarin, kiz çoçuklarinin ! ve nice nice insanlarin !!!
Sevgili 2013,dunyada gittikce bozulan insanlarin sagliklarinin tekrar yerine gelmesini istiyorum,onun ilacini lutfen gelirken bulutlarin uzerinden serpiver ki tum insanlar faydalansin ! herkes sifalarini bulsunlar ! Ve omur boyu saglikli kalsinlar ! Oldu olucak,tekrar, onalarin sagligini bozucak, hekim kiliginda dolasan,onca Şarlatanlarin zehirlerinide etkisiz hale getiriver bir zahmet !
Sevgili 2013, gelince, çoçuklarimizin beynini kirleten,su televizyon ve medya illetini zararsiz hale getiriver! Ne olur!
Sevgili 2013 ,yaninda bir kaç çuval ilim tohumcuklari getir ki biz artik bu cehalletten kurtulalim : her sokakta, bizi aydinlatabilicek, bir mutasavvıf, ve gerçek  bilge bulunsun.
Sevgili 2013, biliyorum guluceksin ,ama gelirken, lutfen, bana fazladan bir kaç “zaman” getir :haftalarda bir kaç gun daha fazla olabilir, gunlerde bir kaç saat fazla olabilir, veya hiç olmadi bir kaç dakika ve sayinye getirsende olur be! ,hep degerli zamanlarimi elimden kaçirip duruyorum, hic bir zaman bana yetmiyor L L...
Sevgili 2013, bir insanim sonuçta, daha çok çok isteklerim var ,ama sana fazla yuk olmasindan korkuyorum : gelirken, elinden dusurursun falan, ve dileklerimin hiç biri gelmiyebilir… Onun için geri kalaninida 2014’ten isterim insallah ,tabii Allah o zamana kadar omur verirse ;)
Sevgili 2013 bunun okuyan insanlar sakin sanmasin ki ben çok comert, diğerkâm bir insanim,ve sadece baskalarini dusunuyorum. Aslinda bir bencilim ben! Ve butun bunlari kendi iyiligim için istiyorum…Bilin ki anca ve anca bunlar olunca dunyada ben huzurlu olabilirim !
 Sevgili 2012,  sana sesleniyorum ! :
Seninde getirmis oldugun butun guzellikler için , Allah'a sukranlarimi ilet, ne olur! Ve giderken lutfen, asirlardir dunyada kok salmis  riyakarligi, kini, nefreti, kiskançligi ve onca kotulukleride goturuver yaninda! Artik su dunya, birazcik, temiz kaliversin, kiyamet gunune kadar...2012'cim, seni son bir kez daha kucaklamakistiyorum gitmeden once… Aslinda hiçde gitmeni istemiyorum,biliyorsun ki her yilin gidisi, benim, bir yil daha fazla yaslamama sebep oluyor : yuzumde  bir kaç kirisik izleri daha olusuyor, her seferinde.... ama biliyorum gitmen gerek...
sevgili 2013, evet ,burasi cennet deyil ,ve butun dileklerim gerçeklesirse, bir cennet yavrusu gibi kalicak dunya...  insanlar, daha mutlu olucaklar, ve bunun sakincasida yasamaktan bikmiyabilirler insanlar, ve haliyle olmekten daha fazla korkabilirler ...Acaba, ben su insan halimle, yani bu acizligimle,Allah'in isine karismasam iyi mi  olur ? bilmem ki...iyilik yaparim diye kim bilir, benim tahmin edemedigim, daha  ne gibi kotulukler olusucak,bu dileklerden...
Yok yok ! insanlar olmekten korkmazlar ! Cunku, kin nefret,riyakar bibi kotulukler  kalmazsa, ustelik, seytan hapis kalirsa, gokten sevgi yagmurlari ve  sifa yagarsa , vicdan ve adalet  insanlarin sag kolu olursa,cehaletten kurtulursak ,dunyada ahenkli bir baris sistemi duzenlenirse haliyle insanlar cennetin biletini, erkenden, ceplerinde hazir bulundurucaklardir elbette ? Oyle deyil mi ?
Bu demek oluryor ki, hayli hayli yanlarinda azik goturme imkanlarida  bulucaklar . Bu dunyada ne kadar mutlu olsalarda, elbette cennette ki kadar mumkun olamaz!...Oh canima degsin boylelikle cehennemde bombos  kalir insallah ! Kimsenin, oraya ugrama ihtiyaci kalmaz ! Sonucta biz insaniniz atesten yapilmadik ki! ne isimiz var cehennemin atesinde? orasi seytanin yeri !!!
ama ey 2013, her seyin iyisini   Allah bilir, onun için, lutfen, insanlik için hayirli olanlari  gondersin seninle birlikte ;))
Bu mimi bana gonderen  kar taneme birtaneme çooook tesekur ediyorum :)
simdiden,okurlarima, mutlu yillar dileyerek, bende bu degerli dilek listesini,en az bir o kadar degerli VUSLAT ablama, gelibolu Gülcan akardesime pardon “hocama”,  Arseli prensesime, kahve telvesiDestiny'me  bloguma yeni gelen pembe makara , ve gül özdemir 'e  gonderiyorum…
Arseli”im  daha once bu mimi cevapladi gibi geliyor bana, ama,emin deyilim belki yaniliyorumdur…neyse cevapladiysada bir daha cevaplamaktan keyif alabilir belki sonuçta bir dilek listesi, insanin dileklerinin bitmicegine gore Prenseslerinde dilekleri bitmemistir sanirim ;))

21 Aralık 2012 Cuma

Platon


  

   Bu son mimde beni epey bir etkilemis gorunuyor ! hala mim sorunlari etkisinden yola çikarak farkli farkli  bilgiler geliyor aklima, veya ayagimin altina  takiliyor ,  boyle akilli seyleride yerde sahipsiz birakamam ya sizinlede paylasma ihtiyaci duyuyorum zaman zaman. Bunlardan bir tanesi de bu hikaye, son okudugum kitaptan (Insanlar uyurlar ölunce uyanirlar,Emre Dormana ayit bir kitap ) sabit dustu :


Platon’a  iki soru sormuşlar.
Birincisi:
“İnsanoğlunun sizi en çok şaşırtan davranışları nelerdir”?
Platon tek tek sıralamış:
-Çocukluktan sıkılırlar ve büyümek için acele ederler.Ne var ki çocukluklarını özlerler…Para kazanmak için sağlıklarını yitirirler,Sonra sağlıklarını geri kazanmak için para öderler….Yarından endişe ederken bugünü unuturlar.
Dolayısıyla ne bu günü ne de yarını yaşarlar…Hiç ölmeyecekmiş gibi yaşarlar . Ancak hiç yaşamamış gibi ölürler.
Sıra gelmiş ikinci soruya:
“Peki sen ne öneriyorsun?”
Bilge yine sıralamış:
-Kimseye kendinizi sevdirmeye kalkmayın!
Yapılası gereken tek şey , sadece kendinizi sevilmeye bırakmaktır….
-Önemli olan;”hayatta en çok şeye sahip olmak değil,”en az şeye ihtiyaç duymaktır.

17 Aralık 2012 Pazartesi

MIM,Mim,mim mim mim mim...




MIM


     Sevgili ,Arseli-ce günler prensesim,eksik olmasin,”-Kesinlikle sen mim cevaplamalısın”diyerek, bana yine  bir mim gondermis. Bugün biraz zamanim vardi, hemen arayi fazla açmadan cevaplayim dedim. Arayi fazla actim mi, unutuyorum zamanla, hangi mim nerdeydi bulamiyorum. Onceki mimleride cevaplicagima soz vermistim ama geçenlerde aradim biraz bulmakta zorlaniyorum ama mutlaka bulucam onlarida cevaplicam insallah. Mim şöyle :

1-Mantığın mı yoksa Duyguların mı ön plandadır?
Mantigim kendi basina çalisir onun ipi elimde deyil, duygularim ise tam tersi, mantigimin elinde, çogu zaman mantik,duygularimi  zaptetmek için hemen devreye geçer,iyki mi desem malesef mi bilmiyorum...Bildigim bir gerçek varki,oda,zaman zaman yikilmamam için, veya burnu ustu dusmemem için biraz faydasi olmuyor deyil. Fakat,fazla, disa yanisiyamiyan,tutuklu  duygularim,bazen bir presyon olusturup patlamalara sebep oluyor, sonra içim kan agliyor. Yillardir gozlerimin islagi kurumadi,o kadar ki artik gozyaslarim bile yetmiyor, artifisiel yani suni gözyaşı kullaniyorum,gulmeyin vallahi ciddiyim. Bu da beni gerçek bir duygusal yapiyor,zannederim ;)) iyki mantigim duygularimin yakin kardesi ! Bazen laf soz dinlemiyen,coskulu, duygularimi,sakinlestirir, tesseli eder ,gözlerinin yaslarini siler onu , sever, ve -sen üzülme! der,senin daha mutlu olman için  mutlaka, bir alternatif çare vardir, der demesine ama, duygularim yine laf dinlemez, aci cekmekten vazgeçemez...
2-İnsanlar niye mutlu değiller? Niye gözlerinin önündeki mutlulukları görmüyor ve şükretmesini bilmiyorlar?
Bilmem! Niçin insanlar mutlu deyiller ? ben mutluyum,en azindan mutlu oldugumu zannediyorum... herhalde kanaatkar oldugum için mi mutluyum ? Bilmem... ama benim için kanaatkar olmak kolay, istedigim çok  seylere sahibim... herhalde...sahip olmadiklarimin pesinden gitmekte hosuma gidiyor, benim için bir ugras olusturuyor, çalismasini seviyorum, sadece sevmedigim bir sey varsa oda uzulmek...Üzulmek beni ,anlik, yok ediyor,enejimi bitiyor, çok bitkin hale geliyorum.Beni uzen tek sey ise kötü söz, hakkedilmemis bir soz,hakkimda yanlis bir yargi,veya baskasini uzmek beni yikar... kimseyi uzmemek için buyuk bir çaba gosteririm,ama, yinede, bir insani uzdugumu farkedersem, hemen telafi ederim. Genelde uzmek veya uzulmek yanlis anlasilmalardan dogdugu için,bu durumu, duzeltmesi kolay oluyor...
Soru “INSANLAR”di, ama ben kendimden bahsetyi tercih ettim,yani bildigim cevabi verdim diyebilirim...


3-Çok para harcayıp keşke almasaydım yada harcamasaydım dediğin bir şey var mı? Çok para harcamam. Ihtiyacimi almaktanda terredut etmem.Gençlik yillarimda olmustur ama ozel bir olay hatirlamiyorum...
4-Haklı olduğun bir konuda hakkını savunur musun yoksa susmak adalet mi dersin?
Ohooo çok kritik bir soru bu !!!
Elbette savunurum ,ama hemen aninda olmiyabilir.
Kendimi akillica savunmaktan yana oldugum için.zamanla iyi ,bir sekilde tatli bir dille kendimi ifade ederim,ve  mutlaka karsimdaki beni anlar. Inatci, ve sabit fikirli  insanlara laf anlatmasi,gerçekten zor oldugu için, onlarin karsisinda ilk etapta susmayi tercih ederim ,ve zamanla, dolayli yoldan mutlaka beni anlamalarini saglarim.evet diplomat bir yapim vardir;) uzlasitiriciyimdir !
Kendimi savunamadigim yerlerde oldu mutlaka, bilhassa çoçuklugumda...
5-Tok gözlü müsün yoksa herşeyim olsun diyenlerden misin?
Bu çagin insanlari gibi bende bir nevi kapitalist dunyasinin bize sundugu tuzaklardan olan, onca esyanin ister istemez kölesiyim : kendimi,zaman zaman  o hortumun içerisine kaptirmis buluyorum, Fakat kesinlikle tok gozluyumdur ! Zaten hiç bir zaman tabagini bitirmiyen mizmizlardanim ben ! begenmedigim için deyil, karnimin surekli tok oldugu için ;)) simdi sizin burdan –“ madem tok gözlusun tabagina niye yiyemiceginden fazla yemek aliyorsun” dediginizi duyabiliyorum!  J disarida yenilen yemeklerden bahsediyorum, misafirliklerden ve restoranlardan  cancagizlarim ;)) …
Kisaca, illaki bunum sunum olsun diye bir hayalim yok ,olsada olur olmasada,onemli olan insanin sevdikleriyle beraber olmasidir bence. Yoksa en guzel esyalarda sahip olsanda, bunlari paylasicak, etrafinda sevdiklerin yoksa ne fayda?
Deyil mi ? bu mimide paylasicak kimsen yoksa etrafinda ne fayda??? Onun için benimde, bu mimi, diger blog ablalarimla kardeslerimle ve dostlarimla paylamak en buyuk gorevimdir :  Efendim, mim soyle taksim edeyim:
Beni hiç bir zaman yalniz birakmiyan, ve diger blog kardeslerimin,bana ”vuslat’in kizi”diye takilmasina sebep olan Vuslat ablacima,
Bana blog dünyasini ögreten,ilk gözagrim,ilk blog “hocam” , ve daglar kadar islerin altinda bogulup kalmasina rahmen mimi yinede ihmal etmicek kadar bir Mim  hayrani olan Gelibolu’lu  Gulcancima
Daha önce, gondermis oldugu, mimi, bir turlu cevapliyamadigim için, karsisinda utlandigim, Kardelencigime,Deeptonee kardesime, Destinycime, Fransali gelinime,Kahve telvesicime, bir kase lezzetlim Aysecime, demlenmis yasam oykuleri Dilekcime. Herbirinin bu mimi keyifle cevaplicagina inaniyorum...
...siz siz olun,esyasiz kalin,ama sevgisiz kalmayin! Bol bol mutlu gunler sizin olsun ! bu mim dahi ;))

15 Aralık 2012 Cumartesi

John Berger





Bir postun doğuşu.

    Geçenlerde « Arseli-ce gunlerlerde »,bir John Berger'in   yazisinin altina  assagidaki yorumu birakmistim.Bazen yorumlarimi yazarken kendimi unutuveriyorum,iste… : Yorum çok uzun bir yorum oldu, ustelik, sanatla alakali bir konu oldugu için, « Ipecik bocecik » blogumda,bir post yapmamin dogru bir fikir oldugunu dusunmustum. Sevgili   Arseli prensesim, « kesinlikle bunu yayınlamalısın ».diyerek, bana destek vermisti. Bundan  yola çikarak, bugun bu postu yayinlamayi karar verdim :
Fransizca orijinal yazi Şöyle :
« Un héros de cette sorte, je suis prêt à le protéger par tous les moyens en mon pouvoir. Pourtant imaginons qu’il soit sous mon toit, et qu’il me dise qu’il aime le dessin, ou, à supposer qu’il s’agisse d’une femme, qu’elle me dise qu’elle a toujours rêvé de peindre mais n’en a jamais eu l’occasion ; si c’était le cas, je crois que je leur répondrais à l’une ou à l’autre : “Bon, si tu le veux, la tâche que tu entreprends, il se peut que tu puisses l’accomplir autrement (...). Je suis incapable de te dire ce que l’art accomplit et comment il le fait, mais je sais que souvent, l’art a jugé les juges, plaidé la vengeance aux innocents et montré à la postérité les souffrances passées, et que, lorsqu’il l’a fait, il a échappé à l’oubli. Je sais aussi (...) que cet art circule parfois dans le peuple comme une rumeur et une légende... » John Berger
Turkçesi :
« böyle bir kahramani, butun imkanlarim ve gucumle korumaya hazirim. Bununla birlikte, farz edelim ki, bu kahraman benim evimde,ve bana resim sevdigini soyluyor,veya, farzet ki, bu bir kadin,ve bana hep bir ressam olmayi hayal ettigini soyluyor ve hiç bir zaman imkanlarin elvermedigini soyluyor ; eger gercekten oyleyse, her ikisinede, sanirim boyle bir cevap verirdim : « evet, gercekten istiyorsan, meskul oldugun isleri, belki daha farkli yapabilirdin (…) Sana, sanatin ne yaptigini ifade edemem, ve nasil yaptiginida, ama biliyorum ki çogu zaman, sanat çok yargiçlari yargilamistir, mahsumlarin intikamini talep etmistir, ve gelecek kusaklara geçmisin acilarini gostermistir, ve butun bunlari yaptigi anda, unutulmaktan korunmustur. Ve yine biliyorum ki(…) bu sanat halk arasinda bir fisilti gibi, bir efsane gibi dolasmaktadir… » John Berger

5 Aralık 2012 Çarşamba

En sevdigim çiçek !






Bir çiçek tesadüfen sevilmez !


Çok sevdiginiz ,
Bir çiçege bakinca ,
onda, anlam veremedigin bir cazibe vardir,
sizi kendine çeken…
size, kendini begendirir,
hatta hayran bile birakabilir.
Dakikialarca baksaniz  ona,
yine doyamazsiniz,yine.
Artik çiçekle aranizda bir bag olusumustur bile.
Sanki sizi anliyor,
En derin dusuncelerinizi  dinliyor…
Ne gariptir ki, sizi,sizden iyi biliyor.
telepatik  anlasma gibi bir seydir,
aranizdaki iletisim.
Dilsiz bir iletisim,
dilin gerekmedigi bir yer.
Bu girdiginiz,alan, baska bir boyut…
O anda,
Aslinda siz ondaki “ben”inizi gormusunuzdur..
Onda,kendinizdeki gizli bir guzelliginizi gormussunudur…
kimsenin goremedigi bir guzelliginizdir ,
bir özelliginizdir bu.
Kendinizin bile fark edemedigi bir ozelliktir…
O çiçekdeki,
Digerlerinden, farkli kilan, çekicilik,
Begenti, sizin ta kendinizdir.
Bozulmayan has beninizdir.
En guzel yerinizdir.
                                                     eda