15 Aralık 2012 Cumartesi

John Berger





Bir postun doğuşu.

    Geçenlerde « Arseli-ce gunlerlerde »,bir John Berger'in   yazisinin altina  assagidaki yorumu birakmistim.Bazen yorumlarimi yazarken kendimi unutuveriyorum,iste… : Yorum çok uzun bir yorum oldu, ustelik, sanatla alakali bir konu oldugu için, « Ipecik bocecik » blogumda,bir post yapmamin dogru bir fikir oldugunu dusunmustum. Sevgili   Arseli prensesim, « kesinlikle bunu yayınlamalısın ».diyerek, bana destek vermisti. Bundan  yola çikarak, bugun bu postu yayinlamayi karar verdim :
Fransizca orijinal yazi Şöyle :
« Un héros de cette sorte, je suis prêt à le protéger par tous les moyens en mon pouvoir. Pourtant imaginons qu’il soit sous mon toit, et qu’il me dise qu’il aime le dessin, ou, à supposer qu’il s’agisse d’une femme, qu’elle me dise qu’elle a toujours rêvé de peindre mais n’en a jamais eu l’occasion ; si c’était le cas, je crois que je leur répondrais à l’une ou à l’autre : “Bon, si tu le veux, la tâche que tu entreprends, il se peut que tu puisses l’accomplir autrement (...). Je suis incapable de te dire ce que l’art accomplit et comment il le fait, mais je sais que souvent, l’art a jugé les juges, plaidé la vengeance aux innocents et montré à la postérité les souffrances passées, et que, lorsqu’il l’a fait, il a échappé à l’oubli. Je sais aussi (...) que cet art circule parfois dans le peuple comme une rumeur et une légende... » John Berger
Turkçesi :
« böyle bir kahramani, butun imkanlarim ve gucumle korumaya hazirim. Bununla birlikte, farz edelim ki, bu kahraman benim evimde,ve bana resim sevdigini soyluyor,veya, farzet ki, bu bir kadin,ve bana hep bir ressam olmayi hayal ettigini soyluyor ve hiç bir zaman imkanlarin elvermedigini soyluyor ; eger gercekten oyleyse, her ikisinede, sanirim boyle bir cevap verirdim : « evet, gercekten istiyorsan, meskul oldugun isleri, belki daha farkli yapabilirdin (…) Sana, sanatin ne yaptigini ifade edemem, ve nasil yaptiginida, ama biliyorum ki çogu zaman, sanat çok yargiçlari yargilamistir, mahsumlarin intikamini talep etmistir, ve gelecek kusaklara geçmisin acilarini gostermistir, ve butun bunlari yaptigi anda, unutulmaktan korunmustur. Ve yine biliyorum ki(…) bu sanat halk arasinda bir fisilti gibi, bir efsane gibi dolasmaktadir… » John Berger

6 yorum:

  1. Yine ve yine harikasın!Sanat yapıcı, yenileyici, yaratıcı..Keşke tam anlamı ile içinde olabilseydim belkide emeklilik zamanlarımda olur..Kıyısından köşesinden yakalamaya çalışıyorum onu..Birde az biraz yorgunum işte..

    YanıtlaSil
  2. aslinda sanat dinlendirici ve rahatlaticidir ,ama insani zaman çok kisitliyor ,bende tam anlamiyla içinde deyilim,aslinda!

    YanıtlaSil
  3. Eda'm bende bir sanatçı olmak isterdimki. Ama kulak beethoven gibi, çizgilerim pikaso duymasın yamuk yumuk onun çizdikleri gibi, geriye ne kalıyor. Ben tiyatro sanatçısı olmalıydım.. Oyunların içinde bir uygun rol bulurdum kendime..
    Çok konuştum bilmediğim konularda.. hadi seni öptüm ve kaçtım...:))

    YanıtlaSil
  4. ohooo vuslat ablacim, kulak beethoven gibiyse çizgilerin picasso gibiyse daha ne istiyoruuuz ? bizimkiler onlarin yaninda sanat mi? isin gerçegi bende yaptiklarimida hiç bir zaman begenmem,hiç bir resimim sona ermemistir,sadece rahatlamak için yaptigim bir sey.

    YanıtlaSil
  5. john berger, yaaa, benim sanat öğretmenlerimden sayılır ki.
    :)

    YanıtlaSil
  6. :)) ne guzel deep kardes!

    YanıtlaSil